31 Ocak 2018 Çarşamba

Diz Sağlığı İçin Bilinmesi Gereken 8 Şey

Vücudun genellikle dudak, popo veya karın gibi bölgeleri konuşulsa da, dizlerin önemini unutmamak gerek. Zira rahatsız dizler demek, kişisel ihtiyaçlarınızı bile giderememeniz demek. Yani yaşam kaliteniz için sıkı veya havada bir popo görünümü yerine, artık sağlıklı dizlere odaklansanız çok daha iyi. Tam da bu yüzden günlük yaşamdaki alışkanlıklarınız, yaptığınız sporlar veya spor yaparken ki hatalarınız nedeniyle diz sağlığınızdan olmamak için yapmanız gerekenler ve 4 basit diz egzersizi:

/pinterest/

1- Çoğu zaman dizleri bükerek oturmak (yani haber görselimizdeki gibi), veya dümdüz şekilde uzatmak dizlerin içindeki sıvıların yok olmasına sebep oluyor. Bu da aslında, rahatsızlığın ilk basamağı.

2- Kiloları atmanın bir numaralı adresi olarak görülen spor salonları da dizleri mahvedenlerden. Ayakta yüksek eğimle pedal çevirdiğiniz eliptik makineleri, basamak çıktığınız step dersleriyle, bazı yoga ve pilates hareketleri dizlerde kıkırdak dokusunu azaltıp, ağrılara neden olabiliyor. Çünkü bu hareketler dizlerde aşırı zorlanma ve yüklenme nedeniyle diz eklemlerine zarar veriyor.

 3- Bisiklet, Spinning dersleri ve koşu makineleri de diz sağlığının sessiz hırsızları arasında. Sürekli ve hızla pedal çevirme ve sert zeminde yürümekle dizlere ekstra vücut yükü biniyor. Dizlerinizden olmamak için makinede yürürken vücudun yüzde 10 veya 15’inin ağırlığını kaldırabilen ayakkabıları tercih etmelisiniz. Tabii bir de dize zarar veren bu sporları haftada maksimum üçe indirmenizde ve yarım saatten fazla yapmamanızda fayda var. Tabii makine yerine toprak veya çimende yürüyüş yapabilirsiniz. Kilo verme konusunda yeni nesil mucize olarak anlatılan, eğlenceli olduğu için sıkça tercih edilen Spinning de haftada maksimum iki defa yapılmalı.

 4- Bu sporlar, hareketler ve yanlışlar nedeniyle diz kapağının altındaki eklemde zamanla kıkırdak zorlamaları başlıyor. Onu da, dizlerinizi bükmeniz gerektiği zamanlarda hissedeceğiniz ağrılar takip ediyor. Diz sağlığını korumak için bunların yanı sıra yapabileceğimiz şeyler yok mu peki? Prof. Dr. Osman Müftüoğlu bizlere şu adımları öneriyor:

 5- Dizlerinize zarar vermeyi önlemek için kilo almamanız; fazla kilonuz varsa da, vermeniz gerek. Zira verilen her kilo, dizlerinizin yükünden 5 kilo azaltıyor. Tabii her şeyden önce düzenli spor ve doğru beslenme, diz eklemlerini eski sağlığına kavuşturmak için atılması gereken ilk adım.

 6- Yukarı bahsettiğimiz bir durumdan dizlerinize zarar geldiyse, sık sık ağrı veya acı hissediyorsanız da buz kompresi yapmanız (saat başı 20 dakika) canınızın acısını azaltacaktır. Sizi kolay kolay terketmeyen diz ağrısından muzdaripseniz koşudan uzak durun.

 7- Bu durumlara dikkat etmelisiniz ama sporu tamamen de kesmemelisiniz. Diz eklemlerini aktif tutacak spor ve hareketleri düzenli olarak uygulamak çok önemli.

 8- Müftüoğlu, yumurta kabuğu tüketiminin de dizdeki eklemlere çok faydalı glukozamin bakımından çok faydalı olduğunu; ayrıca tip 2 kolajen, Omega 3 ve hyalüronik asit 2 de kullanabileceğimizi söylüyor.

Hiç yorum yok:

.

.